Alzheimer's Prevention and Treatment Strategies in Older Adults

Authors

  • Lucas Reis Simões Neri Universidad Abierta Interamericana, Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud, Carrera de Medicina. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina Author
  • Patrícia Susana Salgueiro Universidad Abierta Interamericana, Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud, Carrera de Medicina. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina Author

DOI:

https://doi.org/10.62486/ijn2025228

Keywords:

Alzheimer Disease, Prevention, Therapeutics, Cognitive Dysfunction, Elderly

Abstract

Background: Alzheimer's disease represents an increasing challenge in the context of global aging. The objective of this systematic review was to identify effective strategies for the prevention and treatment of Alzheimer's disease in older adults. Material and methods: A structured search was conducted in SciELO and Google Scholar, selecting articles published between 2014 and 2024. Both pharmacological and non-pharmacological interventions were analyzed, including cognitive stimulation, physical activity, and dietary modifications. Results: The findings showed that combined approaches provide better outcomes in preserving cognitive function and slowing disease progression. Conclusion: We conclude that integrating pharmacological treatments with non-pharmacological strategies is the most effective option for managing Alzheimer's disease in older adults. Early diagnosis and comprehensive intervention are crucial factors for improving patients' quality of life.

References

1. Llibre-Rodríguez JdJ, Gutiérrez Herrera R, Guerra Hernández MA. Enfermedad de Alzheimer: actualización en su prevención, diagnóstico y tratamiento. Rev Habanera Cienc Méd. 2022;21(3):1-11.

2. Daiver DM, Pedraza CLD, Álvarez DJS. Implementación de una aplicación móvil como herramienta de prevención del Alzheimer y el deterioro cognitivo en adultos mayores. Infometric@-Serie Ingeniería, Básicas y Agrícolas. 2021;4(1):45-53.

3. Castro JMA. La ocupación como factor protector de la demencia por enfermedad de Alzheimer. Rev Chil Terap Ocup [internet]. 2014 [citado 13 Oct. 2018];14(2):149-59. Disponible en: https://www.revistaterapiaocupacional.cl

4. Arizaga R, González RA, Durán M. Dieta y prevención en enfermedad de Alzheimer. Neurol Argentina. 2018;10(1):44-60.

5. Bravo Loor LB, Carpio Paredes CS. Análisis, diseño e implementación para manejo de terapias preventivas y correctivas contra el Alzheimer en adultos mayores, basado en sistemas Android. 2015. Tesis de Licenciatura.

6. León-Salas JM, Calderón B, Jiménez F, et al. Avances en la Prevención y Tratamiento del Alzheimer: Participación costarricense en el estudio LatAm FINGERS. Rev Costarric de Neurol. 2019;43(1):22-31.

7. García-Moreno JM, Calvo-Muñoz I, Gómez-Conesa AE. Efectos del ejercicio físico en la prevención de caídas en pacientes con enfermedad de Alzheimer: revisión sistemática. Fisioterapia. 2021;43(1):38-47.

8. González MM, Servicio de Neurología HUCA. Enfermedad de Alzheimer. Manual de nutrición clínica ambulatoria del adulto. 2023;58.

9. Coca García S, Rodríguez-González L, Fernández E. Nutrición para la prevención y tratamiento de la enfermedad del Alzheimer. 2024.

10. Sánchez BAN, Bravo L, Carpio CS. Análisis, Diseño e Implementación de una Aplicación para Manejo de Terapias Preventivas y Correctivas contra el Alzheimer en Adultos Mayores, Basado en Sistemas Android. En: XII Congreso Iberoamericano de Informática Educativa & Discapacidades, CIED 2015. 2015. p. 200-10.

11. Rodríguez LGG, Martínez MP, Díaz A, et al. Factores dietéticos y nutricionales en la prevención de la enfermedad de Alzheimer. Rev Salud Pública y Nutrición. 2016;15(1):27-37.

12. Sánchez García GL, Vásconez Orozco JN. Factores de riesgo relacionados con el desarrollo del Alzheimer en adultos mayores atendidos en el Centro de Salud El Mamey. Periodo junio-octubre 2023. 2023. Tesis de Licenciatura. Babahoyo: UTB-FCS, 2023.

13. Lara HH, Pérez P, González L. Nutrición que previene el estrés oxidativo causante del Alzheimer. Prev Alzheimer. Gac Med Mex. 2015;151:245-51.

14. Pérez MR, Rodríguez CR, González JGP. Revisión narrativa y desarrollo de un programa de intervención para la disminución de los efectos del Alzheimer a través de la práctica del Surf en Personas Mayores. Retos. 2017;32:106-10.

15. Merayo Asensio J, Ramos O, Santos AL. Nutrición en el manejo y la prevención de la enfermedad de Alzheimer. 2016.

16. Caroni D, Rodrigues JS, Santos AL. Influência da alimentação na prevenção e tratamento do Alzheimer: uma revisão integrativa. Res Soc Dev. 2023;12(5):e14812541677.

17. Casado EA, Rodríguez PA, Martínez AB. Educación en salud como herramienta de prevención de la enfermedad de Alzheimer: un relato con adultos mayores activos. Cadernos de Educação, Saúde e Fisioterapia. 2017;4(8):123-30.

18. Bento HM, Costa LA, Almeida GM. Alzheimer: Causas, Sintomas, Tratamento e Prevenção. Rev Corpus Hippocraticum. 2023;1(1):12-23.

19. Assunção PEP, Lima AG, Costa E. Atividades físicas e a boa alimentação: uma relação estreita com o tratamento e a prevenção da doença de Alzheimer. Res Soc Dev. 2022;11(16):e278111638069.

20. Santa Barbara LX, Ávila AM, González NR. Principais fatores de risco modificáveis para a demência de Alzheimer. Rev Eletrônica Acervo Saúde. 2024;24(1):e14785.

Downloads

Published

2025-10-10

How to Cite

1.
Simões Neri LR, Salgueiro PS. Alzheimer’s Prevention and Treatment Strategies in Older Adults. International Journal of Neurology [Internet]. 2025 Oct. 10 [cited 2025 Oct. 23];29:228. Available from: https://ijn.ageditor.uy/index.php/ijn/article/view/228